Skip to main content

IMIS

A new integrated search interface will become available in the next phase of marineinfo.org.
For the time being, please use IMIS to search available data

 

[ report an error in this record ]basket (2): add | show Print this page

one publication added to basket [322686]
Vlaamse Baaien Flexible Mesh Model (VlaBa-FM)
van der Lugt, M.; van der Werf, J.; Röbke, B. (2020). Vlaamse Baaien Flexible Mesh Model (VlaBa-FM). Deltares: Delft. 35 pp.

Available in

Abstract
    Binnen het Vlaamse Kustvisie project ontwikkelt de Vlaamse Overheid een langetermijn strategie (tot 2100) voor kustbescherming. Numerieke modellen vormen gereedschap om de hydromorfodynamische effecten van mogelijke verdedigingsstrategieën op de Vlaamse kust te beoordelen. Deltares lanceerde onlangs de Delft3D-FM (Flexible Mesh) software (zie bijvoorbeeld Martyr-Koller et al., 2017) met 2D morfologie. Met deze software kunnen snellere simulaties worden gedraaid op een flexibel rooster dat fijnmazig is waar nodig en grof waar het kan. Dit rapport bespreekt de omzetting van het Delft3D VlaBa model van Röbke et al. (2018) naar Delft3D-FM en een vergelijking van de hydro-morfodynamische resultaten en rekentijden.
    De vergelijking van hydro- en morfodynamica tussen de Delft3D-4 en Delft3D-FM modellen van het VlaBa model laat een consistent beeld zien en geeft daarmee vertrouwen in de morfodynamische resultaten van het nieuwe Delft3D-FM model. Vergelijking van waterstanden, stroomsnelheden en golfhoogte laat zien dat er minimale verschillen bestaan in tussen de hydrodynamische modelresultaten, maar toetsing aan observaties toont aan dat de voorspellende waarde van Delft3D-FM even goed is als Delft3D-4.
    De rekentijd met Delft3D-FM is afgenomen met een factor 2 ten opzichte van zijn voorganger. We verwachten dat met aanstaande verbeteringen aan het parallelliseren van de berekening, de rekentijd nog verder zal afnemen.
    Dit rapport laat zien dat de 2DH morfodynamische functionaliteit van Delft3D-4, zoals morfologische versnelling, meerdere sedimentfracties en baggeren en storten goed werken in Delft3D-FM voor middellange termijn morfodynamische modellen die een gebied ter grootte van 30x30 km beschrijven. We adviseren om voor toekomstige studies van het Vlaamse Baaien gebied te werken met een fit-for-purpose ongestructureerd rooster om optimaal gebruik te kunnen maken van de roosterverfijningsmogelijkheden van Delft3D-FM.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top