Skip to main content

IMIS

A new integrated search interface will become available in the next phase of marineinfo.org.
For the time being, please use IMIS to search available data

 

[ report an error in this record ]basket (1): add | show Print this page

one publication added to basket [38960]
Al die willen te kap'ren varen: de Oostendse kaapvaart tijdens de Spaanse Successieoorlog (1702-1713)
Magosse, R. (1999). Al die willen te kap'ren varen: de Oostendse kaapvaart tijdens de Spaanse Successieoorlog (1702-1713). Oostendse Historische Publicaties, 7. Stadsbestuur Oostende: Oostende. 212 pp.

https://archief.oostende.be/product.aspx?id=735
Part of: Oostendse Historische Publicaties. Stadsbestuur Oostende: Oostende. , more
Related to:
Magosse, R. (1998). Al die willen te kap’ren varen: de Oostendse kaapvaart tijdens de Spaanse Successieoorlog (1702-1713). MA Thesis. Vrije Universiteit Brussel: Brussel. 212 pp., more

Available in  Author 

Keywords
    Historical account
    Institutionele en Politieke Geschiedenis > Oorlogen en conflicten > Piraterij
    Oostende
    Oostenrijkse Tijd (1713-1789)
    Spaanse Tijd (1482-1713)
    Trade
    ANE, Belgium, Oostende [Marine Regions]
    Marine/Coastal

Author  Top 
  • Magosse, R.

Abstract
    Wanneer het woord "kaper" ter sprake komt, duikt steevast het romantische beeld op van de ruwe en avontuurlijke krijger die het ruime sop kiest om de rijke buit van de Spaanse goudvloot te kapen. On­middellijk duiken ook allerlei stoere verhalen en legenden op over Roodbaarden, Zwart­baarden,… die - natuurlijk met inbegrip van het houten been, de oorring, de tatoeage en de lap voor het oog - de Caraïbische regio onveilig maakten. Bij zulke beeldvorming worden piraten, kapers, boekaniers en andere geweldenaars onder dezelfde noemer geplaatst. Ondanks het feit dat iedereen er wel iets over weet en dat de woorden 'kapers' en 'kaapvaart' bij velen interesse opwekken, is de kennis daaromtrent vrijwel nihil. Misschien werd het belang van de kaapvaart lange tijd onderschat en misschien gaat het om een niet zo marginaal verschijnsel als voorheen werd gedacht. In een poging om u hiervan te overtuigen neemt de jonge historicus Reinoud Magosse u mee in de wondere wereld van de Oostendse kaapvaart...Een eerste deel behandelt het juridische en administratieve kader waarbinnen het Oostendse kaapvaartgebeuren plaatsvond. In een tweede deel wordt aandacht geschonken aan de drie 'componenten' van het kaapvaartbedrijf : het Oostendse scheepsbestand, de reders en investeerders en de kaperbemanning. In het derde deel behandelt Reinoud Magosse het verloop van de zgn. kruistocht. Hij creëert een beeld van het leven aan boord van een kaperschip. In het vierde en laatste deel wordt een balans opgemaakt van de resultaten die de Oostendse kaapvaart tijdens de Spaanse Successieoorlog behaalde. Deze meer 'feitelijke' benadering van de kaapvaart moet ons vooral toelaten om het belang van de Oostendse kaapvaart in de periode 1702-1713 te achterhalen. Het geheel wordt afgesloten met een uitgebreide bibliografie en een plaatsnamen-, persoonsnamen- en zakenregister. Voor al wie geïnteresseerd is in het reilen en zeilen van de kapers in de 17de eeuw is dit zonder meer een aanrader.Met deze eindverhandeling (VUB) won Reinoud Magosse de Jaarlijkse Prijs Studiewerk Oostende voor de beste universitaire eindverhandeling over Oostende van 1998.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Author