Skip to main content

IMIS

A new integrated search interface will become available in the next phase of marineinfo.org.
For the time being, please use IMIS to search available data

 

[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

Uitwerken van een strategie voor het bepalen van het waterpeilbeheer op het grondwaterpeil in de omgeving
Michielsen, S.; Van Eerdenbrugh, K.; Mostaert, F. (2004). Uitwerken van een strategie voor het bepalen van het waterpeilbeheer op het grondwaterpeil in de omgeving. WL Rapporten, 725/1. Waterbouwkundig Laboratorium en Hydrologisch Onderzoek: Antwerpen. i, 19 pp.
Part of: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. , more

Available in  Authors 
Document type: Project report

Keywords
    Levels > Water levels
    Literature and desktop study
    Management
    Modelling
    Water > Ground water
    Water management > Hydrology
    Water management > Risk > Low water strategies
    Water management > Water quantity > Water balance - Water availability
    Fresh water

Authors  Top 
  • Michielsen, S., more
  • Van Eerdenbrugh, K., more
  • Mostaert, F., more

Abstract
    Het doel van deze studie is een techniek voor te stellen die er in slaagt de interactie tussen oppervlaktewater en grondwater te beschrijven gelet op de specifieke. uit de praktijk gestelde vragen (Hoofdstuk 3). Alle vragen zijn eigenlijk te herleiden tot één gemeenschappelijke vraag: "Wat is het effect van wijzigingen in het oppervlaktewatersysteem op het grondwatersysteem?"

    Als blijkt dat deze vragen betrekkelijk eenvoudig zelf op te lossen zijn, zonder behulp van specifieke programma's, dan kon de studie reeds bij Hoofdstuk 4 afgerond worden. Uit deze paragraaf blijkt echter dat de complexiteit van de vergelijkingen voor het oplossen van de grondwatervraagstukken te hoog is. Bijgevolg moest er geëvalueerd worden welk softwaretype het meest geschikt is voor het oplossen van de in Hoofdstuk 3 gestelde problemen (Hoofdstuk 5 & Hoofdstuk 6). Aangezien de problemen zich alle specifiek richten op de veranderingen in het grondwatersysteem, werd een grondwatermodelleringsprogramma dat over een uitgebreid oppervlaktewater-module beschikt als geschiktste softwaretype bevonden.

    Uit de beoordeling van de computerprogramma's zelf, bleek al gauw dat een MODFLOW ondersteunende Graphical User Interface (GUl) het ideale instrument is. MODFLOW wordt wereldwijd het meeste gebruikt en geldt als dé norm voor het modelleren van grondwatersystemen. Daarbij komt dat het Vlaams Grondwatermodel, dat als referentiekader zal dienen voor de toekomstige grondwatersimulaties in Vlaanderen, ook in MODFLOW wordt opgebouwd met behulp van de GUl GMS.

    GMS komt uit de verdere evaluatie als meest competente GUl naar voor. Het heeft het onmiskenbare voordeel dat het VGM ermee wordt opgebouwd, zo kunnen data gemakkelijk uitgewisseld worden. Een tweede troef is de sterke GIS integratie. In tegenstelling tot de andere GUls kan je in GMS zelf GIS bewerkingen uitvoeren en blijft de GIS integratie niet beperkt tot slechts het in- en uitvoeren van GIS data. Verder beschikt GMS over een Geostatistics-pakket dat in staat is ruimtelijk verspreide puntgegevens te interpoleren en in een model in te voeren. Daar er nu langs enkele waterwegen (Grote Nete, Dender en Maas) grondwaterpeilmetingen uitgevoerd worden, komt deze module goed van pas bij het invoeren van deze gegevens in het model. GMS heeft ook sterkere visualisatie- en exportcapaciteiten dan de andere GUls. Een laatste voordeel, tenslotte, is dat GMS je de kans biedt enkel die programma's aan te schaffen die je werkelijk nodig hebt. De GUls ondersteunen namelijk ook andere programma's voor o.a. het berekenen van transport, het vereenvoudigen van calibraties, e.d.

    In vergelijking met de andere GUls is GMS duurder, dit weegt echter niet op tegen de voordelen die het te bieden heeft. Voornamelijk het feit dat GMS gebruikt wordt voor de opbouw van het VGM en de sterke GIS-integratie wegen zwaar door.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Authors