Skip to main content

IMIS

A new integrated search interface will become available in the next phase of marineinfo.org.
For the time being, please use IMIS to search available data

 

[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

Bijstand modelinstrumentarium hydrologie: hercalibratie van de modellen van het Demerbekken
Smets, S.; Franken, T.; Pereira, F.; Mostaert, F. (2010). Bijstand modelinstrumentarium hydrologie: hercalibratie van de modellen van het Demerbekken. Versie 2.0. WL Rapporten, 706_15c. Waterbouwkundig Laboratorium/IMDC: Antwerpen. IV, 37 + 132 p. bijl. pp.
Part of: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. , more

Available in  Authors 
Document type: Project report

Keywords
    Earth sciences > Geology > Hydrology
    Methodology
    Numerical modelling
    Water management > Hydrology > Conceptual models
    Belgium, Demer R. [Marine Regions]

Authors  Top 
  • Smets, S., more
  • Franken, T.
  • Pereira, F., more
  • Mostaert, F., more

Abstract
    In dit rapport wordt de herkalibratie van de hydrologische modellen voor het Demerbekken besproken, zowel voor offline toepassing als voor toepassing in de real time voorspellingsmodellen van het WL. De oorspronkelijke kalibratie is gebeurd in 2001-2002 met meetreeksen tot 1999. Sinds dan zijn meer metingen beschikbaar en zijn ook de inzichten in het kalibreren van hydrologische modellen gegroeid. Meteorologische gegevens (neerslag en evaporatie) werden verzameld en gecontroleerd tot en met 2008. Er was duidelijk te merken dat enkele van de pluviografen systematisch minder neerslag registreerden. De berekende debietsneerslagen voor de voorspellingsmodellen, die hiervan gebruik maakten, zijn dan ook duidelijk lager dan de gebiedsneerslagen voor de offline kalibratie.

    Ook de debiet/peilreeksen voor de 9 te kalibreren modellen werden verzameld en gecontroleerd. Vooral de moeilijk verklaarbare verschillen tussen verschillende QH verbanden en de soms belangrijke plantengroeicorrectie vallen op.

    De resultaten van de herkalibratie zijn divers. Soms worden met de vroegere parametersets nog altijd goede resultaten bekomen met de langere meetreeksen. Voor andere modellen wordt nu met een lichtjes gewijzigde parameterset effectief betere resultaten bekomen. Er zijn echter ook enkele modellen waar vroeger geen goede resultaten bekomen werden en dit nog steeds niet lukt. Wanneer de neerslagen die berekend werden voor de real time voorspellingsmodellen toegepast worden, zijn steeds significante onderschattingen van de gesimuleerde afvoeren het gevolg.


All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Authors