Het Grondwaterzakboekje is een praktisch compendium voor grondwater. Geen leerboek dus, maar een vraagbaak en geheugensteun voor mensen die het vak al kennen. De gebruiker van het boekje moet de consequenties van het gebruik van de informatie zelf kunnen beoordelen. Het is uiteraard een beknopt compendium, maar bij de selectie van informatie is de toepasbaarheid in de praktijk steeds in het oog gehouden. De informatie is 'grondwaterbreed'. De hoofdstukindeling bestaat uit 1 t/m 14 over het gedrag van grondwater en 15 t/m 21 over het gebruik:1. Neerslag en verdamping
2. Doorlatendheid en schematisatie van de ondergrond
3. Stijghoogten en debieten
4. Stroomlijnen en reistijden
5.Onverzadigd grondwater
6. Relatie met oppervlaktewater
7. Neerslag-afvoer
8. Zoet en zout grondwater
9. Geotechniek
10. Macro-ionen
11. Nutriënten en redoxreacties
12. Verontreinigingen
13. Statistische analyse
14. Veldmetingen
15. Onttrekkingen en injectie
16. Drainage en bodeminfiltratie
17. Grondwatersanering
18. Landbouw
19. Natuur
20. Warmte- en koudeopslag
21. Wetgeving
Het boekje is bewust op zakformaat gemaakt om het steeds bij de hand te kunnen hebben en omvat zo'n 250 pagina's met 230 figuren en tabellen. De informatie omvat veelgebruikte formules die nog met een rekenmachine kunnen worden uitgerekend, parameterwaarden voor allerlei situaties, checklists, overzichten, enzovoorts. Als appendix zijn overzichten opgenomen over het gedrag van verontreinigingen en van de wetgeving over grondwaterkwaliteit, uitgesplitst naar kwaliteitsparameter. Ook is een overzicht ingevoegd van de conserveringseisen voor grondwatermonsters. Het boekje bevat een lijst van andere werken met handige praktijkinformatie.
Leidend bij de samenstelling is steeds geweest de behoefte die een ontwerper/adviseur in de praktijk heeft. Veel van de opgenomen informatie is niet direct voorhanden en zeker niet in één publicatie. De toegankelijkheid is vaak nog om een andere reden beperkt: moeilijke of ingewikkelde wiskunde die slechts voor weinig mensen hanteerbaar is. In die gevallen zijn de uitkomsten in de vorm van grafieken of tabellen gepresenteerd.