Skip to main content

IMIS

A new integrated search interface will become available in the next phase of marineinfo.org.
For the time being, please use IMIS to search available data

 

[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

Meetcampagne IJzer te Nieuwpoort: wasdebieten op de IJzer bij lozing ter hoogte van de Ganzenpoot
Vereecken, H.; Boey, I.; Deschamps, M.; Verwaest, T.; Mostaert, F. (2015). Meetcampagne IJzer te Nieuwpoort: wasdebieten op de IJzer bij lozing ter hoogte van de Ganzenpoot. Versie 4.0. WL Adviezen, 14_123. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. III, 8 pp.
Part of: WL Adviezen. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. , more

Available in  Authors 
Document type: Advice text

Keywords
    Flow rate
    In-situ measurements
    Water management > Monitoring-networks > Discharges
    Water management > Water quantity > Water balance - Water availability
    ANE, Belgium, IJzer R. [Marine Regions]
Author keywords
    ADCP

Contact details

Proposer: Vlaamse overheid; Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken; Waterwegen en zeekanaal NV; Afdeling Bovenschelde, more


Authors  Top 

Abstract
    Bij hoge aanvoerdebieten tijdens een wasperiode op de IJzer worden ter hoogte van de Ganzepoot vaak ook de sluizen opengezet om een zo groot en snel mogelijke evacuatie te bekomen van het IJzerwater. De debieten die tijdens zo een wasperiode ter hoogte van de monding optreden werden nog niet opgemeten.

    Daartoe werden de debieten op de IJzer over een volledige spuicyclus aan het sluizen/stuwen complex in Nieuwpoort tijdens een periode van hoge was opgemeten met ADCP (Q-Liner). Met deze metingen zullen we een beter zicht krijgen op wat de werkelijke piekdebieten op de IJzer zijn die geloosd worden in de Ganzenpoot en hoe nauwkeurig de simulaties in het numeriek model blijken te zijn.

    Tijdens de metingen, uitgevoerd op 16/01/15, werd om 10u50 het openen van de schuiven aangevat (0-debiet). De gemeten debieten stijgen in een periode van ongeveer 2,5 uur van een 0-debiet naar het maximum van ongeveer 116 m3/s. Daarna is er een periode van ongeveer 3,5 uren met een vrij langzame afname van ongeveer 3 m3/s per 15 minuten tot ongeveer 80 m3/s. De laatste 1,5-2 uren gaat het dalen van het afvoerdebiet aanzienlijk sneller.


All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Authors