Skip to main content

IMIS

A new integrated search interface will become available in the next phase of marineinfo.org.
For the time being, please use IMIS to search available data

 

[ report an error in this record ]basket (1): add | show Print this page

Klasse Vb sluis te Sint‐Baafs‐Vijve: optimalisatie ontwerp breekbalken
Vercruysse, J.B.; Verelst, K.; Mostaert, F. (2017). Klasse Vb sluis te Sint‐Baafs‐Vijve: optimalisatie ontwerp breekbalken. versie 4.0. WL Rapporten, 16_065_1. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. VII, 41 + 13 p. bijl. pp.
Part of: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. , more

Available in  Authors 
Document type: Project report

Keywords
    Design
    Hydraulic structures > Locks > Filling and emptying system
    Locks (Waterways)
    Numerical modelling
    Physical modelling
Author keywords
    Breaking logs; Filling emptying systems

Project Top | Authors 
  • Nieuwe sluis Sint Baafs Vijve - schaalmodelproeven nivelleeropening, more

Contact details

Proposer: Vlaamse overheid; Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken; Waterwegen en zeekanaal NV; Afdeling Bovenschelde, more


Authors  Top 
  • Vercruysse, J.B., more
  • Verelst, K.
  • Mostaert, F., more

Abstract
    In het kader van het Seine-Scheldeproject wordt de Leie door Waterwegen en Zeekanaal nv (W&Z) toegankelijk gemaakt voor schepen CEMT klasse Vb. Hiervoor dient te Sint-Baafs-Vijve een nieuwe sluis gebouwd te worden.

    Door Grontmij werd een voorontwerp van een nieuwe CEMT klasse Vb-sluis met breedte 12.5 m uitgewerkt. Dit voorontwerp werd in maart 2013 aan W&Z, Afdeling Bovenschelde overgemaakt. In 2013-2014 werd door het Waterbouwkundig Laboratorium (WL) een hydraulisch ontwerp uitgevoerd van het nivelleersysteem voor een kolk met breedte 12.5 m. Voorjaar 2016 nam W&Z de beslissing om de kolkbreedte van de sluis te vergroten tot 16.0 m. Voor deze bredere sluis heeft het Expertisecentrum Beton en Staal (EBS) een ontwerp van een set puntdeuren uitgewerkt met daarin als nivelleersysteem 6 rechthoekige openingen met elk een breedte van 1.89 m en hoogte gelijk aan 1.05 m voorzien van breekbalken. Initieel werden door WL met dit nivelleersysteem simulaties uitgevoerd met de programma’s LOCKFILL en vul_sluis. Uit deze simulaties volgden de openingswet en de variatie van het kolkpeil en de langskracht in functie van de tijd.

    In overleg met W&Z werd besloten om de voorgestelde geometrie breekbalken te beproeven in een schaalmodel. Het doel van de proeven is om na te gaan of breekbalken voordelig zijn voor de nieuwe sluis te Sint-Baafs-Vijve en indien positief om een optimale geometrie breekbalken te bepalen. Hierbij werden 4 geometrieën beproefd. Een eerste geometrie zonder breekbalken. Vervolgens werden drie geometrieën met breekbalken beproefd: 8 breekbalken met sectie 0.15 m x 0.15 m, 5 breekbalken met sectie 0.15 m x 0.15 m en 3 breekbalken met sectie 0.20 m x 0.20 m. Uit het schaalmodelonderzoek volgt dat breekbalken slechts een beperkte invloed hebben op het debiet doorheen de opening. Breekbalken zorgen wel voor een merkelijk betere spreiding van de stroming in de kolk afwaarts de nivelleeropeningen. De snelheid in de kern van de jets afwaarts de nivelleeropeningen verlaagt met 40 % na het plaatsen van breekbalken. Bij een volledig geopende hefschuif worden de beste resultaten bekomen met de geometrie met drie breekbalken. Bij de hefschuif half open zijn de resultaten voor de drie geometrieën met breekbalken gelijkaardig. In overleg met de opdrachtgever en EBS werd besloten om de geometrie met drie breekbalken te weerhouden.

    Met de weerhouden geometrie werden vervolgens nieuwe simulaties uitgevoerd. Op basis van de simulaties werden drie openingswetten opgesteld. Een openingswet voor nivelleren met de volledige kolk, een openingswet voor nivelleren met de op- of afwaartse deelkolk en een openingswet voor vullen met een recreatievaartuig. Uit de simulaties volgt dat de volledige kolk genivelleerd kan worden in 10.7 min zonder restverval. Het nivelleren van de opwaarts respectievelijk afwaartse deelkolk zonder restverval duurt 7.2 min respectievelijk 6.4 min. Uit de openingswet opgesteld voor vullen met recreatievaart volgt een nivelleertijd 16.1 min voor de volledige kolk, 11.7 min voor de opwaartse deelkolk en 10.4 min voor de afwaartse deelkolk. Voor vullen met recreatievaart werden bijkomende simulaties gedaan waarbij de standaard openingswet gebruikt wordt maar waarbij de stopstreepafstand toenam. Uit de simulaties volgt dat bij een stopstreepafstand van 16.0 m recreatievaart genivelleerd kan worden bij toepassing van de standaard openingswet.


All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Authors