Skip to main content

IMIS

A new integrated search interface will become available in the next phase of marineinfo.org.
For the time being, please use IMIS to search available data

 

[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

CROW-CUR Handboek 1:2019: oeverconstructies
(2020). CROW-CUR Handboek 1:2019: oeverconstructies. CROW-publicatie, CRW C1022. CROW: Ede. ISBN 978-90-6628-674-0. 115 pp.
Part of: CROW-publicatie. CROW: Ede, more
CROW-CUR Handboek 1:2019: oeverconstructies

Available in
Document type: Training material

Keywords
    Bank protection
    Topographic features > Banks (topography)

Abstract
    Het waterrijke Nederland heeft enorme lengten aan oevers en oeverconstructies. Naar schatting beheren we in Nederland zo’n 600.000 kilometer aan oevers. Daarvan wordt het overgrote deel (circa 500.000 km) beheerd door waterschappen. Andere beheerders zijn Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten, havenbedrijven, natuurorganisaties en ook particulieren.
    Beheer en onderhoud oeverconstructies is complex
    Naast de aanzienlijke lengte aan oeverconstructies, is er dus ook een grote diversiteit aan beheerders. Bovendien kennen oeverconstructies verschillende functies. Mede hierdoor bestaat er een groot aantal verschijningsvormen van oeverconstructies en ontwikkelen we nog steeds nieuwe varianten. Het beheer en onderhoud van het areaal aan oeverconstructies, is dan ook een aanzienlijke taak.
    Wat kun je met Handboek Oeverconstructies?
    Dit handboek behandelt de verschillende typen oeverconstructies zoals die in Nederland voorkomen langs kanalen, rivieren en meren (de kusten en binnenstedelijke kademuren blijven in dit handboek buiten beschouwing). Aan de orde komen de functie van de verschillende oeverconstructies inclusief het ontwerp, beheer en onderhoud. Daarbij is de Eurocode filosofie van het semi-probabilistisch ontwerp aangehouden.
    Relatie met assetmanagement
    Met dit handboek wil CROW, in navolging van het ‘Handboek binnenstedelijke kademuren’, inzicht verschaffen in het functioneel- en technisch beheer en onderhoud van de 'overige’ oeverconstructies in Nederland en deze in het licht plaatsen van het hedendaagse assetmanagement.
    Voor wie?
    Dit handboek is van belang voor alle beheerders van oeverconstructies: waterschappen, Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten, havenbedrijven, natuurorganisaties en ook particulieren. Daarnaast is het ook bruikbaar voor hun adviseurs, zoals ingenieurs- en adviesbureaus.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top