Skip to main content

IMIS

A new integrated search interface will become available in the next phase of marineinfo.org.
For the time being, please use IMIS to search available data

 

[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

Pilot Krammerjachtensluis: vervolganalyse resultaten meet- en monitoringprogramma
Zwanenburg, S. (2016). Pilot Krammerjachtensluis: vervolganalyse resultaten meet- en monitoringprogramma. Deltares: Delft. ii, 37 pp.

Available in  Author 
Document type: Project report

Author keywords
    Innovatieve zout-zoet scheidingsmethodes, Krammerjachtensluis, bellenscherm, waterscherm, spoeldebiet, zoutmeting, Wanda Locks

Contact details

Proposer: Ministerie van Infrastructuur en Milieu; Rijkswaterstaat; Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL), more


Author  Top 
  • Zwanenburg, S.

Abstract
    Gedurende de pilot Krammerjachtensluis is kolk 2 van de Krammerjachtensluizen voorzien van Innovatieve Zout-Zoetscheiding en is tijdens het Meet- en monitoringsprogramma (MMP) de invloed van de verschillende IZZS componenten op zoutlek gemeten. Vervolgens zijn de resultaten vergeleken met de voorspellingen van het Zoutlekmodel Wanda Locks.
    De uit de metingen afgeleide zouttransporten komen in orde van grootte overeen met de berekende waarden uit het Zoutlekmodel. Echter kwamen er ook een aantal aanzienlijke verschillen naar voren waarvan de onderliggende oorzaak nog niet was begrepen. Vanwege het te nemen besluit over de aanpassing van de Krammerduwvaartsluizen is het belangrijk dat de achterliggende oorzaak (metingen of Zoutlekmodel) van deze verschillen achterhaald worden. Daarom zijn de metingen nogmaals onder de loep gelegd in dit rapport.
    Het doel van deze vervolganalyse is het beantwoorden van de volgende vragen:
    Wat is de oorzaak van de afnemende zoutlek bij toenemende waterstand op Zijpe? Zijn er naar aanleiding hiervan aanpassingen aan het Zoutlekmodel nodig?
    Wat is de oorzaak van het verschil in het effect van spoelen tussen de metingen en het Zoutlekmodel? Moeten er aanpassingen aan het Zoutlekmodel gedaan worden naar aanleiding van deze meetresultaten?
    De gemeten afnemende zoutlek bij toenemende waterstand op Zijpe blijkt het gevolg te zijn van slecht functionerende opnemers. Naar aanleiding hiervan hoeft het Zoutlekmodel niet te worden aangepast.
    De methode om de invloed van spoelen mee te nemen in het ZLM lijkt het effect van spoelen in lichte mate te overschatten. Gezien de onzekerheden en onnauwkeurigheden in de metingen in de pilot Krammerjachtensluis zijn deze metingen echter niet geschikt om een nieuwe methode voor het berekenen van de invloed van spoeldebiet op te baseren.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Author