Skip to main content

IMIS

A new integrated search interface will become available in the next phase of marineinfo.org.
For the time being, please use IMIS to search available data

 

[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

Statistische studie van de relatie neerslag-afvoer toegepast op het waterbekken van de Zwalm
De Smet, F. (1973). Statistische studie van de relatie neerslag-afvoer toegepast op het waterbekken van de Zwalm. Vrije Universiteit Brussel: Brussel. 111 pp.

Available in  Author 
Document type: Dissertation

Keywords
    Analysis > Mathematical analysis > Statistical analysis
    Inflow > River discharge
    Rainfall
    Belgium, Zwalm R. [Marine Regions]
    Fresh water

Author  Top 
  • De Smet, F.

Abstract
    Deze statistische studie van de relatie neerslagafvoer, toegepast op het waterbekken van de Zwalm, maakt deel uit van een algemeen onderzoek met het oog op de eventuele bouw van een spaarbekken dat door die rivier zou worden gevoed en bestemd is om de aanpalende gebieden in drinkwater te bevoorraden.
    De Zwalm is een bijrivier van de Schelde die ontspringt in het heuvelland van Ronse; van bron tot monding gelegen is in de provincie Oost-Vlaanderen en in de Boven-Schelde uitmondt 20 km ten zuiden van Gent.
    Er hebben tot nog toe te weinig afvoermetingen -slechts sinds 1967- plaats gehad Om bedoeld algemeen onderzoek op een ernstige basis aan te vatten. Daarom trachten we een model op te stellen dat de afvoer, bepaalt aan de hand van de dagelijkse metingen van de gebiedsneerslag en temperatuur.
    Om praktische redenen nemen we de logaritme van de afvoer als onbekende. Aldus bekomen we een formule die de logaritme van de afvoer geeft in funktie van de neerslag, de temperatuur en een aantal onbekende onwaarneembare faktoren (parameters). Met de waterbalans en de variatie van de afvoermetingen volgens de tijd kan bij benadering de waarde van de onbekende faktoren bepaald worden. Met deze benaderende waarde is het mogelijk de formule in een reeks van Taylor te ontwikkelen. Door enkel de nulde- en eerstegraadstermen te weerhouden bekomen we een model waarin de onbekende faktoren lineair voorkomen. Met de gedane afvoermetingen kunnen deze onbekende faktoren geschat worden door middel van een lineaire regressie.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Author